A wellness fontossága napjainkban

 

A wellness olyan programokból áll, amelyek személyre szabottak, s bizonyos esetekben gyógymódok, gyógykezelések együttes alkalmazása.

A wellness szót 1950-ben Dr. Halbert L. Dunn hozta létre a wellbeing (jó közérzet ) és a fitness szó (jó kondíció ) összeolvasztásával.

Ezek a programok a 80-as években jelentek meg Amerikában „Érezd jól magad!” felkiáltással.

A wellness hasonló egy sikerkoncepcióhoz, s az egészséggel foglalkozó tudományágak területén nagy jelentősége van. Olyan életforma, amely az embernek testileg, lelkileg, mentálisan, szociálisan kiegyensúlyozottságot ad. Eszerint a szellemi, a lelki és a társadalmi harmónia áll a központban a testi fittség megteremtése érdekében.

Az ötlet alapját az jelentette, hogy a mai rohanó világban az emberek időhiány miatt nem fordítanak kellő időt, figyelmet az egészséges életmódra. Sokat tartózkodnak friss levegő nélküli helyiségekben, fárasztó fizikai vagy stresszes munkát végeznek, ami hosszú távon kedvez a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának. A wellness viszont pihenést, kikapcsolódást, regenerálódást nyújt. Ha az ember olyan életmódot alakít ki, amelyben helyet kap a wellness, akkor kiegyensúlyozottabb lesz, fizikai és lelki közérzete javulni fog.

A wellness, mint már olvashattuk, személyre szabott programok összessége, melyeknek az egészségmegőrzés a célja, és szükség esetén gyógymódok, gyógykezelések együttes alkalmazása. Manapság sok szálloda nyújt wellness-szolgáltatásokat, hogy a szabadságukat, pihenőidejüket ott töltő vendégek kipihenhessék a mindennapi stresszt, fáradtságot, testileg, lelkileg megnyugodjanak, feltöltődjenek.

A wellness sok részből állhat: torna, egészséges táplálkozás, úszás, fitnesz, masszázs stb., s beépülhet a hétköznapokba is. Egy szállodai kúra (4-5 nap vagy egy hét) mindig tartalmazza ezeket a szolgáltatásokat.

A wellness-kúrák alapja az úszás és a vízhez kapcsolódó tevékenységek, kezelések (vízi aerobic, vízi fitness, víz alatti masszázs stb.), többféle szauna (hagyományos szauna, infraszauna), a különféle masszázsok a gyógymasszázstól a thai masszázsig, valamint a jóga egyes fajtái.

A wellness-kúrák tartalmaznak egy vagy több sportlehetőséget is (teremben vagy szabadban).

Mivel a wellness alapja az egészségmegőrzés és bizonyos esetekben a gyógyítás, ezért kapcsolódik hozzá az egészséges, vitamindús táplálkozás is, amire a szállodákban lehetőség van.

wellness