Miért lehet szükség párátlanító készülékre?

 

Az ember számára a levegő optimális páratartalma 40-60 %. Ennél magasabb szint káros az egészségre. Az alacsony páratartalom szárítja a légutak nyálkahártyáját, köhögést, nyugtalan alvást okozhat.

Ha túl magas a páratartalom, akkor a falak is penészedni kezdenek, a lakás levegője rossz lesz. Ez a probléma viszont megoldható párátlanító készülékekkel, amelyekből sokfajta létezik. Ezért felmerül a kérdés, hogy melyik párátlanítót érdemes választani. Figyelembe kell venni, hogy mekkora helyiségben szeretnénk azt működtetni, mennyire nedves az a helyiség, mekkora teljesítményű készülék szükséges. Az is fontos, hogy milyen méretű a párátlanító tartálya. A készülékeknek van egy digitális kijelzőjük, amelyen pontosan leolvashatjuk a helyiség aktuális páratartalmát. Kerekeik is vannak, ezért könnyen mozgathatóak.

A párátlanító berendezések a hűtve szárítás elvén működnek, a levegőben lévő nedvességtartalom a párátlanító berendezés hűtőkörén lecsapódik. A párátlanító tehát hasonlít egy hűtőgéphez, amelynek a hűtőkörén egy ventillátor keresztülszívja a helyiség levegőjét.  

 

p-kp

 

Mikor célszerű párátlanító berendezést alkalmazni? Azokban a házakban, amelyekben nem fűtik melegre a helyiségeket és a falak könnyen kihűlnek, a nedvesség a hideg falfelületen kicsapódik, könnyen megjelenik a nedvesség és a penész. Az ilyen házak fürdőszobájában, mosókonyhájában ajánlatos párátlanítót kihelyezni, de azokban a szobákban is, ahol mosás után kiteregetik a ruhákat.

 

paratlanito peneszes fal

 

Az optimális páratartalom 50-60%, nagyobb páratartalom esetén érdemes párátlanítót használni. A háztartások 30-40%-ában okoz gondot a magas páratartalom.

A túl magas páratartalom rossz hatást fejt ki a közérzetre és az egészségi állapotra. A túlságosan páradús levegő az asztmásoknál légzési nehézségeket, fulladást idézhet elő, sőt még egészséges embereknél is asztmatikus tüneteket jelenhetnek meg.

Ha beázott a lakásunk, érdemes párátlanító készüléket alkalmazni, hogy a felesleges nedvesség minél hamarabb távozzon. Ezek a párátlanító készülékek általában 20 liter/nap mennyiségű vizet képesek a helységből eltávolítani.

Ha kíváncsi párátlanító készülékeikre, látogassa meg honlapunkat, ahol széles választékot talál!